SAROS KURTULDU
Saros Körfezi Mecidiye köyü İbrice mevkiine açılmak istenen Patlatmalı Kalker Ocağına ÇED Gerekli Değildir Kararı veren Edirne Valiliğine karşı açtığımız davada
14 Şubat 2018 Çarşamba 08:45

 

 

 

 

Saros Körfezi Mecidiye köyü İbrice mevkiine açılmak istenen Patlatmalı Kalker Ocağına ÇED Gerekli Değildir Kararı veren Edirne Valiliğine karşı açtığımız davada Edirne İdare Mahkemesi bilirkişi raporunu göz önünde bulundurarak iptal kararı verdi.

 

Bilirkişi raporunda özetle, "Proje sahasının Saros Körfezine yakın olduğu, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ve özel çevre koruma bölgesi gibi hassas alanlar içinde kaldığı, faaliyet sebebiyle oluşacak tozun bitki örtüsüne olumsuz etkisinin olacağı, sahanın jeomorfolojik özelliklerinin bozulacağı, bitki örtüsünün kaldırılması ve arazide yarma, parçalama patlatma, depolama gibi faaliyetlerden Saros Körfezinin olumsuz etkileneceği, orman bütünlüğünün zarar göreceği, çevresel etki değerlendirmesi yapılmasının uygun olacağı" yönünde kanaat bildirilmiştir.

 

Kararın bir an önce uygulanması için Saros Körfezi Mecidiye Beldesi Turizm Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Geliştirme Derneği Edirne Valiliğine dilekçe ile başvurdu.

 

 

 

 

 

VALİLİK MAKAMINA

EDİRNE

 

Saros körfezi Mecidiye köyü İbrice mevkiinde ormanlık alana açılmak istenen yeni Kalker Ocağına Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararına karşı Edirne İdare Mahkemesinde açtığımız 2017 / 745 Esas sayılı iptal davasında sayın makamınızın ÇED Gerekli Değildir Kararının hukuka uygun olmadığına karar verilmiş ve karar makamınıza tebliğ edilmiştir.

 

Mahkemenin gerekçeli kararında “…proje için seçilen alanın uygun olduğunun ve söz konusu kriterler itibariyle çevreye olumsuz bir etkinin söz konusu olmayacağının açık olarak ortaya konulabilmesi gerektiği, ancak, mevcut durumda, kalker ocağı projesinin bulunduğu sahadaki toprak yapısı ile bitki örtüsüne ve civarındaki orman varlığı ile deniz alanına zarar verebileceği yönündeki somut tespitler karşısında, proje alanının proje için uygun olduğunun ve çevreye olumsuz etkilerin olmayacağının somut olayda açık olarak ortaya konulamadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Bu durumda, söz konusu proje için çevresel etki değerlendirmesi yapılmasına gerek olmadığı idare tarafından ispatlanamadığından, proje için verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır…” hükmü verilmiştir.

 

İzin verilen Kalker Ocağı ve diğer Taş Ocakları çok önemli ve korunması gereken hassas alanlar içinde kalmaktadır. Taş Ocağı faaliyeti Türkiye Cumhuriyeti devletinin Barselona Sözleşmesi kapsamında imzaladığı Akdeniz’de Özel Koruma Alanlarına İlişkin Protokole aykırıdır. Bölgenin mevcut durumunun zaten olumsuzluk içerdiği yeni sahaların bu olumsuzluğu daha da arttıracağı çok açık bir gerçektir. Saros bölgesinde yapılan maden faaliyeti ile orman bütünlüğü bozulmaktadır. Çıkan gazlar, tozuşma, atıklar ve gürültü ekosisteme olumsuz etkiler yapmaktadır. Halen faaliyet gösteren mevcut taşocaklarının toz kontrolünü sağlamadığı, oluşan tozun bitki örtüsü üzerinde olumsuz etkiler yarattığı ve bu tozların Saros körfezine ve Mecidiye beldesine de bu olumsuzluğu taşıdığı resmen saptanmıştır.

 

Edirne İdare Mahkemesi yıllardır çilesini çektiğimiz, yaşamımıza büyük ızdırap verenSaros taş ve kalker ocaklarının Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmadan faaliyete geçirilmesinin hukuksuzluğunu gerekçeli kararıyla ortaya koymuştur.

 

Mahkemenin gerekçeli kararı ve Bilirkişi raporu çerçevesinde halen faaliyette olan Saros Körfezine, turizme, canlı sağlığına, kültüre, tarıma, ormanlara yani yaşama büyük zarar veren taş ocaklarının faaliyetlerinin derhal durdurulması Anayasanın 125.maddesine göre zorunluluktur.

 

Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yöre halkına rağmen hukuka, kamu yararına aykırı, Saros Özel Çevre Koruma Bölgesini ve Kültür Turizm Koruma Bölgesini yok sayan, ormanı yok edecek bir faaliyete Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir kararı vermesi  idari ve hukuksal bir skandal olduğu gibi yasal 30 günlük süre içinde bu mahkeme kararındaki hükümler uyarınca özel bir bölge olan Saros Körfezindeki tüm taş ocaklarının, kalker ocaklarının faaliyetlerinin durdurulmaması da ayrı bir idari ve hukuksal sorun yaratacaktır. Anayasanın 56.maddesine göre yetkililer yaşamımızı, doğayı korumakla görevlidirler.

 

Anayasanın 17. Maddesi, 56. Maddesi ve 125. Maddesi ile devletin imzaladığı çevre koruma sözleşmeleri tüm kamu görevlileri tarafından eksiksiz uygulanması gereken mevzuattır. Ancak halen Saros körfezi İbrice mevkiinde halen taş ocakları ve kalker ocakları faaliyet göstermekte ve yetkililerce faaliyet durdurma ve izin-onay iptalleri yapılmamaktadır.

 

Bilirkişi raporu ve mahkeme kararı göstermektedir ki ormanları, doğayı, çevreyi, denizi, tarımı korumak ile görevli yetkililer hukuka ve bilime uymak yerine yetkilerini ve görevlerini kötüye kullanmaktadırlar. Çevre uzmanı olan yetkililerin bilirkişilerce ve mahkemece tespit edilen hukuksuzlukları, mevzuata aykırılıkları bilmemeleri mümkün değildir.

 

Anlatımlarımız, 02.11.2017 tarihinde sayın makamınıza dilekçe ile sunduğumuz resmi bilirkişi raporu ve ekteki Edirne İdare Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda halen Keşan ilçesi Mecidiye köyü İbrice mevkiinde faaliyet gösteren tüm taşocaklarının, kalker ocaklarının, kırma-eleme tesislerinin derhal tüm faaliyetlerinin ivedilikle durdurulmasını, sayın makamınızca mahkeme iptal kararı ve hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanarak Trakya halkının doğal, ekolojik ve kamusal zararlarının önüne geçilmesi için gereğinin yapılmasını saygıyla arz ve talep ederiz. 13.02.2018

Gönder Yazdır Yorum Yap Facebook Twitter FriendFeed Google
YORUMLAR
Bu habere ilk yorum yapan siz olun...
YENİ YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN DÜN BU HAFTA BU AY
“Hepimizin sesi ve çığlığı olacağım”
EYT'LİLERE SÖZÜMÜZ: BU İŞİ DÜZELTECEĞİZ
ÖĞRETMEN ATAMASINDA TARİH BELLİ OLDU!
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Birgün Gazetesi Bugün Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi
Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi Gunes Gazetesi
Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi
Star Gazetesi Takvim Gazetesi Taraf Gazetesi Türkiye Gazetesi
Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yenisafak Gazetesi Zaman Gazetesi