![]() Buğdayın başına gelmeyen kalmadı
Buğday hasadına sayılı günler kala bu yıl ilçemiz genelinde ekimi gerçekleştirilen Buğdayın başına gelmeyen hastalık kalmadı.
29 Mayıs 2023 Pazartesi 17:56
Buğday hasadına sayılı günler kala bu yıl ilçemiz genelinde ekimi gerçekleştirilen Buğdayın başına gelmeyen hastalık kalmadı.
Yağmurların sezon boyunca yağmaması daha sonraki aylarda ise sık sık aralıklarla yağması buğdayın gelişim aşamasında sıkıntılı bir süreç geçirmesine neden oldu.
İçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası teknik elemanlarının sık sık hububat tarlalarını ziyaret ederek buğdayın gelişmesi ile ilgili çiftçileri aydınlatarak ilaç desteği verdi.
Bölgemizde Buğday kimi yerlerde başak doldurma aşamasında, kimi üretim sahalarında olgunluk sürecine geçti. Ancak çeşitli hastalıklar hasat öncesi çiftçinin canını sıktı. Uzunköprü’ye bağlı Altınyazı ve Türkobası köylerindeki üretim sahalarında Karakök olarak bilinen bir diğer adı Çökerten olan uluslararası ismi ise Take-All olarak bilinen hastalığa rastlandı.
Uzunköprü Ziraat Odası teknik personelinin yaptığı incelemelerde tespit edilen hastalık ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Hastalığın toprak kaynaklı bir mantar hastalığı olduğuna dikkat çekilirken bu hastalığın görülmesinden itibaren yapılacakların sınırlı olduğu belirtilirken hatalığa karşı ekim öncesi önlemlerin önemli olduğu vurgulandı. Hastalığı önlemek için sık ekim yapılmaması, anıza ekim yapılmaması, toprak işlemenin iyi yapılması, tohumların da ruhsatlı ilaçlar ile ilaçlamak gerektiği ifade edildi.
Teknik personelin tarla kontrolü yaptığı Altınyazı ve Türkobası köylerinde Buğday ekili alanlarda Take-All ( Karakök - Çökerten) hastalığı ile karşılaşıldığı, Karakök hastalığı toprak kaynaklı mantari bir hastalık olup hava sıcaklığının 10-20 C⁰ olduğu dönemlerde toprağın sürekli nemli olduğu ve yağışın bol olduğu dönemlerde yoğun şekilde görüldüğü vurgulandı.
Yetkililer, hastalığın yayılmasındaki en önemli etken toprakta bulunan bitki artıkları olduğu gibi aynı şekilde hastalık sporları hava yoluyla da bulaştığı ve hastalığın en önemli belirtisi kök kısmında ve saplarda siyah renkli çürüklükler oluşturmasıdır. Eğer hastalık yoğun olarak görülüyorsa buğdayın bodurlaşmasına, başakların beyazlaşmasına sebep olur. Dolayısıyla dane dolumunu ve verimi olumsuz etkilediği ve bununla birlikte Karakök hastalığı oluştuktan sonra herhangi bir kimyasal mücadelesi yoktur. Bu nedenle hastalık oluşmadan önce kültürel önlemlerin alınması önemlidir. Anıza ekim ve sık ekim hastalığın oluşmasında en büyük etkendir. Ayrıca aşırı azotlu gübreleme hastalık gelişimini artırır. Hastalık ile mücadele için toprak işlemenin iyi yapılması gerekir. Ayrıca tohumları ruhsatlı tarım ilacı ile ilaçlamak en etkili mücadele yöntemleri olduğu bilgisi verildi.
YORUMLAR
YENİ YORUM YAZ
DİĞER HABERLER
![]() Çevreyi ot bastı!
Uzunköprü’nün muhtelif yerlerinde yer alan orta ve kenar refüjler ile boş arsalarda boyları neredeyse bir metreye
![]() Araç sahiplerine müjdeli haber geldi
Akaryakıt fiyatlarının son hali vatandaşların canının sıkarken önemli bir müjdenin haberi verildi. Son dönemde
![]() Kredi kartı olan artık kullanamayacak: İşte istenilen yeni ücret…
Sıklıkla kredi kartıyla alışveriş yapanları üzecek haber geldi. Yapılan açıklamaya göre, Merkez Bankası'nın
![]() Mevlit Kandili yarın idrak edilecek
Son peygamber Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili, yarın idrak edilecek.
![]() Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 34,32 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Temmuz ayı tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verisini açıkladı.
|
ÇOK OKUNANLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
|