![]() ERGİN: Maliyetlerdeki artış göz önünde bulundurulmalı
İyi parti Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin, çeltik hasadının yaklaştığı Edirne’de üreticilerin yüksek girdi maliyetlerine
04 Eylül 2022 Pazar 16:05
İyi parti Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin, çeltik hasadının yaklaştığı Edirne’de üreticilerin yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük ürün fiyatlarından endişe duyduğunu söyledi.
Çeltik üreticilerinin alın terinin karşılığını alamadığını savunan Ergin, “Beklentimiz çiftçinin alın terinin ve nasırlı ellerinin hakkının verilmesidir” dedi. Türkiye’nin çeltik ihtiyacının büyük bölümünü Edirne’nin tek başına karşıladığını hatırlatan Ergin, yaklaşık 500 bin dekarlık alanda 350 bin tona yakın üretim yapıldığını dile getirdi. Üreticilerin, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle geçen yıl yaşadığı sıkıntıları bu yıl da yaşayabileceği endişesini aktaran Ergin, “Çeltikte hasat sezonu yaklaşmış olup Eylül sonu gibi yeni ürünler pazara girmiş olacaktır. Çiftçi alın terinin karşılığını alıp alamama endişesi yaşamaya başlamıştır. Çünkü çeltik piyasasında dal kıpırdamıyor, Sektörde büyük bir belirsizlik ve endişe var. Devletimizin bu duruma sesiz kalmayıp bir an önce duruma müdahil olup çiftçinin alın terinin ve nasırlı ellerin hakkının alınıp verilmesi beklentimizdir” şeklinde konuştu.
“TABAN FİYAT LUNA İÇİN EN AZ 15 LİRA OLMALI” Çiftçinin üretime devam edebilmesi için çeltik taban fiyatının en az 15 lira olması gerektiğini kaydeden İyi Parti Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin, şunları söyledi:
“Çeltik taban fiyatı belirlenirken, girdi maliyetleri ve çiftçi refahı dikkate alınarak açıklanmazsa sorunlar daha da ağırlaşır. Çiftçiyi tarımda tutmanın yolu onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikasıdır. Bu nedenle çiftçimizin talebi olan taban fiyat kilosu 15 liranın üzerinde bir taban fiyattır.”
Üreticinin desteklenmesi gerektiğini de vurgulayan Ergin, şöyle devam etti, “Ülkemizde gerek üretim maliyetlerinin yüksek oluşu gerekse rekabet içerisinde olduğumuz ülkelerin verimlerindeki yükseklik, üreticinin ve çeltik üretiminin korunmasını zorunlu kılmaktadır. Bu yüzden de hasat döneminde kesinlikle ithalat yapılmamalı ve TMO üretici fiyatlarının gerilediği durumlarda piyasaya zamanında müdahale etmeli, üreticiyi mağdur etmeyecek fiyat açıklayarak mutlaka alım yapmalıdır. ”
YORUMLAR
YENİ YORUM YAZ
DİĞER HABERLER
![]() Çevreyi ot bastı!
Uzunköprü’nün muhtelif yerlerinde yer alan orta ve kenar refüjler ile boş arsalarda boyları neredeyse bir metreye
![]() Araç sahiplerine müjdeli haber geldi
Akaryakıt fiyatlarının son hali vatandaşların canının sıkarken önemli bir müjdenin haberi verildi. Son dönemde
![]() Kredi kartı olan artık kullanamayacak: İşte istenilen yeni ücret…
Sıklıkla kredi kartıyla alışveriş yapanları üzecek haber geldi. Yapılan açıklamaya göre, Merkez Bankası'nın
![]() Mevlit Kandili yarın idrak edilecek
Son peygamber Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili, yarın idrak edilecek.
![]() Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 34,32 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Temmuz ayı tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verisini açıkladı.
|
ÇOK OKUNANLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
|