ERGİN: Maliyetlerdeki artış göz önünde bulundurulmalı
İyi parti Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin, çeltik hasadının yaklaştığı Edirne’de üreticilerin yüksek girdi maliyetlerine
04 Eylül 2022 Pazar 16:05

 

 

İyi parti Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin, çeltik hasadının yaklaştığı Edirne’de üreticilerin yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük ürün fiyatlarından endişe duyduğunu söyledi.

 

Çeltik üreticilerinin alın terinin karşılığını alamadığını savunan Ergin, “Beklentimiz çiftçinin alın terinin ve nasırlı ellerinin hakkının verilmesidir” dedi. Türkiye’nin çeltik ihtiyacının büyük bölümünü Edirne’nin tek başına karşıladığını hatırlatan Ergin, yaklaşık 500 bin dekarlık alanda 350 bin tona yakın üretim yapıldığını dile getirdi. Üreticilerin, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle geçen yıl yaşadığı sıkıntıları bu yıl da yaşayabileceği endişesini aktaran Ergin, “Çeltikte hasat sezonu yaklaşmış olup Eylül sonu gibi yeni ürünler pazara girmiş olacaktır. Çiftçi alın terinin karşılığını alıp alamama endişesi yaşamaya başlamıştır. Çünkü çeltik piyasasında dal kıpırdamıyor, Sektörde büyük bir belirsizlik ve endişe var. Devletimizin bu duruma sesiz kalmayıp bir an önce duruma müdahil olup çiftçinin alın terinin ve nasırlı ellerin hakkının alınıp verilmesi beklentimizdir” şeklinde konuştu.

 

“TABAN FİYAT LUNA İÇİN EN AZ 15 LİRA OLMALI”

Çiftçinin üretime devam edebilmesi için çeltik taban fiyatının en az 15 lira olması gerektiğini kaydeden İyi Parti Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin, şunları söyledi:

 

“Çeltik taban fiyatı belirlenirken, girdi maliyetleri ve çiftçi refahı dikkate alınarak açıklanmazsa sorunlar daha da ağırlaşır. Çiftçiyi tarımda tutmanın yolu onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikasıdır. Bu nedenle çiftçimizin talebi olan taban fiyat kilosu 15 liranın üzerinde bir taban fiyattır.”

 

Üreticinin desteklenmesi gerektiğini de vurgulayan Ergin, şöyle devam etti, “Ülkemizde gerek üretim maliyetlerinin yüksek oluşu gerekse rekabet içerisinde olduğumuz ülkelerin verimlerindeki yükseklik, üreticinin ve çeltik üretiminin korunmasını zorunlu kılmaktadır. Bu yüzden de hasat döneminde kesinlikle ithalat yapılmamalı ve TMO üretici fiyatlarının gerilediği durumlarda piyasaya zamanında müdahale etmeli, üreticiyi mağdur etmeyecek fiyat açıklayarak mutlaka alım yapmalıdır. ”

Gönder Yazdır Yorum Yap Facebook Twitter FriendFeed Google
YORUMLAR
Bu habere ilk yorum yapan siz olun...
YENİ YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN DÜN BU HAFTA BU AY
Kredi kartı olan artık kullanamayacak: İşte isteni
Araç sahiplerine müjdeli haber geldi
Çevreyi ot bastı!
Başvuran EYT'liler avans alabilecek!
Mevlit Kandili yarın idrak edilecek
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Birgün Gazetesi Bugün Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi
Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi Gunes Gazetesi
Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi
Star Gazetesi Takvim Gazetesi Taraf Gazetesi Türkiye Gazetesi
Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yenisafak Gazetesi Zaman Gazetesi