![]() “AKP Hükümeti Rus, Amerikan üreticileri destekliyor.”
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bugün açıklanan buğday fiyatı ile ilgili konuştu. Gaytancıoğlu: YİNE TÜRK ÇİFTÇİSİ
05 Haziran 2022 Pazar 18:55
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bugün açıklanan buğday fiyatı ile ilgili konuştu. Gaytancıoğlu: YİNE TÜRK ÇİFTÇİSİ YERİNE BAŞKA ÜLKELERİN ÇİFTÇİSİNE FAZLA VERMEYİ TERCİH ETTİLER
Vekil Gaytancığlu, açıklamasında şöyle dedi; Buğday fiyatları ton başına 6050 TL olarak açıklandı. TÜİK enflasyonu gerçek olsa, gübre, mazot, ilaç fiyatları TÜİK verilerine göre artsa, bizde bu fiyata iyi diyeceğiz. Ama şu bir gerçek ki, en son buğday ithalat fiyatımız 450 $ yani 7425 TL. Yani Türk çiftçisine hasadın başlangıcında ton başına 1375 TL az ödeyecekler.
Birde gübre fiyatları 1 yılda %500 arttı, mazot fiyatları 1 yılda %340 arttı, tarım ilaçları 1 yılda %200-250 arttı.
Pandemi ile birlikte Dünyada buğdaya olan talep arttı, pandemi öncesi 150 $ olan buğday fiyatları 450 $ oldu. Tüm Dünyaya buğday ihracatını durduran Rusya-Ukrayna savaşı halen devam ediyor. Dünya buğday üretiminde düşüş var. Üretici ve Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan'da aşırı kuraklıktan buğdaylar kavruldu. Bizde de rekolte, gübre fiyatlarının aşırı yükselmesinden ötürü yetersiz gübre kullanımı ve kuraklıktan ötürü beklenenin altında gerçekleşecek.
Yani kendi üreticimize ithalat fiyatının üzerinde bir fiyat vermiş olsaydık, en azından üreticimizi korumuş olurduk. Ayrıca fiyatı açıklarken 1000 TL primden de bahsediyorlar. O primi çiftçi 1 yıl sonra alacak. Artık rakamlarla oynamayın, laf ebeliği yapmayın Dünya ve ülkemiz bir gıda krizine gidiyor. Bu krizi gören ülkeler üretimi ve üreticiyi destekliyorlar. AKP hükümeti de üreticiyi destekliyor ama bu üreticiler Türk değil, Rus, Amerikan, Avustralya, Kanadalı üreticiler.”
YORUMLAR
YENİ YORUM YAZ
DİĞER HABERLER
![]() Kılıç: Çiftçiler Dikkat! 30 Haziran'da sona erecek
Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, 2022 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvuruları’nın 30 Haziran 2022
![]() Okulumuz "EĞİTİMDEN ÜRETİME TARIM" Çalıştayında
Uzunköprü Mimar Muslihiddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 2022-2023 Eğitim
![]() Ekonomik kriz esnafı vurdu!
Artan giderler ve maliyetler nedeni ile dükkanını çevirmekte zorlanan esnaf, ya dükkanını kapattı yada iflas etti.
![]() "Alkolü de şeker pancarından üreteceğiz"
CHP’li vekil ziyaret için gittiği Konya’nın Ereğli ilçesinde konuştu: Alkolü de şeker pancarından üreteceğiz dedi.
![]() ELLERE CEZA, BABASINA VEFA
“BELEDİYEMİZ İMAR YÖNETMELİĞİNİ DE YANDAŞLARINA GÖRE UYDURMAYA BAŞLADI”
|
ÇOK OKUNANLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
|