![]() Buğday taban fiyatı 8,5 TL. Olmalı
Çiftçiyi tarımda tutmanın yolunun onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikası olduğunu belirten
26 Mayıs 2022 Perşembe 21:22
Çiftçiyi tarımda tutmanın yolunun onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikası olduğunu belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, düzenledikleri basın toplantısında buğday üreticisinin kilogram başına 8 lira 50 kuruş fiyat beklentisi olduğunu duyurdu.
GIDA FATURAMIZ KABARIYOR Geçtiğimiz günlerde Covid-19 salgınıyla birlikte pandemi dünyada tedarik zincirinde aksamalara sebebiyet verdi. Bunu atlattık derken şimdi de kuraklık yani iklim krizi, girdi maliyetleri ve Ukranya- Rusya savaşı ile birlikte Tarımsal üretim noktasında ciddi kayıplar verilmiştir. Acil önlem almazsak bu unsurların etkisiyle Gıda Krizi de kapıda bekliyor. İklimsel değişiklikler verimleri olumsuz etkiliyor, hedeflenen üretim gerçekleşemiyor. Gübre ve mazotta dışarıya bağımlıyız girdi fiyatları aldı başını gitti. Ukranya-Rusya savaşı nedeniyle uluslar arası yaptırırımlar kapıda ve bunların hepsi bizim gıdaya ulaşmamızı zorlaştırırken beslenme için ödeyeceğimiz faturamızda her gün artıyor. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, Rusya-Ukrayna Savaşı ve değişen iklim koşulları nedeniyle tarımda girdi maliyetlerinde çok ciddi artışlar olduğunu söyleyen Darcan, Gübre, ilaç ve mazot fiyatlarının geçen yıla oranla ciddi artış gösterdiğine değindi.
TABAN FİYAT 8,5 TL. OLMALI Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, buğday alım fiyatının kilogram başına 8 lira 50 kuruş olmasını beklediklerini söyledi. Üretim sezonu boyunca yaptıkları tüm masraflar hesaplandığı zaman geçen yıl 867 lira olan bir dekar buğdayın maliyetinin yüzde 280 artışla 2 bin 382 liraya çıktığını ve 1 kilo dane maliyetinin de 6 lira olduğunu aktaran Darcan, buğday alım fiyatına yönelik sektörde konuşulan rakamların düşük olduğunu dile getirdi. Üretim sezonu boyunca yaptıkları tüm masraflar hesaplandığı zaman geçen yıl 867 lira olan bir dekar buğdayın maliyetinin yüzde 280 artışla 2 bin 382 liraya çıktığını ve 1 kilo dane maliyetinin de 6 lira olduğunu aktaran Darcan, buğday alım fiyatına yönelik konuşulan rakamların düşük olduğunu dile getirdi. İpsala Ziraat Odası Başkanı ve İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, Ukrayna-Rusya savaşı ve döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle tarımda girdi maliyetlerinde ciddi artış yaşandığını söyledi. Darcan; “2021 üretim sezonunda 1 dekar Buğday üretimine 200 TL gübre bedeli ödeyen çiftçimiz bu yıl aynı miktarda gübre için 850 TL ödemiştir. Gübrede yaşanan bu artış % 450 oranındadır. İlaç fiyatlarındaki fiyat artışları ise %80 ile % 600 arasında değişmekle birlikte, buğday üretiminde geçen sezon 87 TL/da ilaç masrafı yapılırken bu yıl bu rakam 190 TL/da çıkmıştır. Bu kalemde ki maliyet artışımız %220 olmuştur. Diğer önemli girdimiz mazotta ki fiyat artışı ise %330 ile 7 TL den 23 TL çıkan mazotta olmuştur” dedi. “5-6 LİRA ARASINDA DEĞİŞEN FİYATLAR DÜŞÜKTÜR” “BARAJLARA YATIRIM YAPILMASI LAZIM”
YORUMLAR
YENİ YORUM YAZ
DİĞER HABERLER
![]() Arpa-Buğday alım fiyatı açıklandı
TMO’nun 2022 Hasat döneminde yapacağı buğday ve arpa alım fiyatı açıklandı.
![]() Buğday taban fiyatı 8,5 TL. Olmalı
Çiftçiyi tarımda tutmanın yolunun onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikası olduğunu belirten
![]() Tarımda görünmeyen Masraf!
Tarım sektöründe gün geçtikçe masraflar artmaya devam ediyor. Gübre, yem, mazota gelenler zamlarına bir yenisi daha eklendi.
![]() Boş bırakılan arazilere hibe desteği
Boş bırakılan ve hiçbir şey ekilmeyen araziler için hibe desteği kararı alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla
![]() KILIÇ: Odalar Birliği’nin masada olması gerekir
Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Edirne’de İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt Başkanlığında gerçekleştirilen
|
ÇOK OKUNANLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
|