Gübre, mazot, ilaç, tohum ve hayvancılık yapanlar için yem fiyatına yetişmenin mümkün olmadığı bir dönemden
Gübre, mazot, ilaç, tohum ve hayvancılık yapanlar için yem fiyatına yetişmenin mümkün olmadığı bir dönemden geçen üreten çiftçiyi küstürdük.
Ülkemizde son dönemde artan girdi maliyetleri nedeniyle toprağına küsen çiftçi ekimden vazgeçerek elindeki baba yadigarı toprağı satarak şehirlerde yaşamaya çalışıyor. Çiftçi alın teri döktüğü, bin bir emekle zor şartlar altında ürettiği ürünle para kazanamaz duruma gelince çiftçiliği bırakıyor.
Son bir yılda:
1-) Amonyum sülfat gübresi %437,
2-) Amonyum nitrat gübresi %371,
3-) Üre gübresi %403,
4-) DAP gübresi % 294,
5-) 20.20.0 kompoze gübresi %261,
6-) Tarımsal sulamada kullanılan elektrik %94,8
7-) Mazot %107,
8-) TİGEM hububat tohumluk %75-100,
9-) Süt yemi %97,1
10-) Besi yemi %96,5 oranında arttı.
Girdi maliyetleri çiftçiyi iflasın eşiğine getirmiş durumdadır. Mazot, gübre, ilaç, tohum fiyatlarındaki yükseliş yüzde yüz elliyi geçti. Girdi maliyetleri çiftçiyi her dönem iflasa sürüklediği gibi yıllardır ekip biçtiği toprağa da küstürüyor.
Hükümetin çiftçilere dekar başına verilen gübre desteği yetersiz kalmaktadır. Bizi yönetenler gübre kullanımının azalması durumunda tarımda yaşanacak verim kaybının ya farkında değil ya da bilinçli olarak bunu görmezden geliyor. Gübre desteğinin diğer ülkelerde olduğu gibi mutlaka arttırılması ve bu dönemde ödenmesi gerekiyor. Çiftçi ekim döneminde eğer gübre alamazsa, gübre kullanamazsa bu önümüzdeki sezon üretimin azalmasına ve daha büyük bir krize neden olur. Ülkemizde şu anda her gün artan gıda pahallılığın önüne geçemez.