![]() Kur artışı çiftçi üzerinde baskı yaratıyor
Kurdaki yükseliş tarımsal girdi maliyetleri üzerinde büyük baskı yaratmaktadır. Bugün Tarıma dahil nerdeyse tüm girdilerin ithal
22 Eylül 2020 Salı 08:47
Kurdaki yükseliş tarımsal girdi maliyetleri üzerinde büyük baskı yaratmaktadır. Bugün Tarıma dahil nerdeyse tüm girdilerin ithal edildiği ve kura bağlı olduğu bir dönemde kurun yarattığı baskıyı konuşurken, doları kurunun 7,45 seviyelerine çıktığını hepimiz biliyoruz.
Kurlardaki yukarı yönlü hareket tarım sektörü üzerinde ciddi bir baskı yaratmaya devam ediyor.
İthalata bağımlı bir tarımsal üretim modelinde kurdaki yükselişi sadece çiftçiler değil nihayetinde 83 Milyon vatandaş da hissediyor ve hissetmeye devam edecek gibi gözüküyor.
Kur artışından her sektör olduğu tarım ve gıda tarafına da ister istemez yansımaları olacak. Bu yansımaların başında hayvancılık yem, bitkisel üretim, akaryakıt ve güre geliyor.
“MAZOT VE YEM FİYATLARI ALDI BAŞINI GİDİYOR, GÜBRE FİYATLARINDA DA ZAM YOLDA”
Bitkisel üretimin en önemli girdileri arasında yer alan gübreye sezon öncesi hatırı sayılır zam ve zamlar bekleniyor.
İYİ Parti Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin, tarımsal üretimdeki diğer girdiler gibi gübrede de dövizden kaynaklı bir artış olmasının yanı sıra üre gibi bazı ürünlerin dolar bazında da fiyatlarının arttığına dikkat çekiyor.
DAP tarafında ise kurdaki yukarı yönlü hareket öncesi zaten bir fiyat artışı yaşandığını kaydeden Ergin, Brezilya, Çin gibi ülkelerin talebiyle söz konusu ürünlerin fiyatlarında hali hazırda oynaklıklar yaşandığını dile getiriyor.
Kimyasal gübre tarafında azot, fosfor gibi hammadde girdilerinin yüzde 90’ının ithal kalemlerden oluştuğunu hatırlatan Ergin, “Buğday ekimi için gübreler geldi. Kurdaki hareket bu ürünlerin fiyatına etki eder diye düşünüyorum ama mevcut şartlarda yeni gelen ve gelecek olan hammaddelerde tam da ekim dönemine denk gelen 1-2 ay sonrası için en az yüzde 25 civarında bir fiyat artışı olacaktır” diyor.
Başkan Ergin, Gübre fiyatlarındaki artış eğer kurdan dolayı bu şekilde devam ederse, Ekim-Kasım aylarına geldiğimizde ÜRE’deki ve taban gübrelerindeki yükseliş buğday ekimini de olumsuz etkileyecek ve bu da önümüzdeki yılın buğday üretimi ve rekoltesine negatif olarak yansıyacaktır” diye konuştu.
Tarımda kur baskısını azaltmanın yolu içeride yerli kaynaklarla üretimi artırmaktan geçiyor. İthalata bağımlı bir üretim modelinin istikrarlı olmadığını artık anlamamız lazım.
YORUMLAR
YENİ YORUM YAZ
DİĞER HABERLER
![]() KOBİ Projesinin Başlangıç Toplantısı Tekirdağ’da Yapıldı
Rekabetçi Sektörler Operasyonel programı kapsamında başarılı olan Trakya’nın Verimli KOBİ’leri isimli Avrupa Birliği
![]() Borç yapılandırmada son 10 gün
Milyonlarca kişi için süre doluyor. Vergi, sosyal güvenlik primi, otoyol ve köprü kaçak geçiş cezası, öğrenim kredisi,
![]() GAYTANCIOĞLU; "Esnafa kira desteği ne oldu"
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, esnafa verileceği söylenen kira ve gelir kaybı desteğinin hala ödenmemesine
![]() Koç alacak 13 kişi kura ile belirlendi
Uzunköprü’de 13 hayvan yetiştiricisine, çekilen kura ile 1’er adet koç verilecek. Projeye göre, 2600 TL. olan Koç’un fiyatının
![]() “Çiftçimizin gözü kulağı Mecliste”
Gaytancıoğlu, AKP Hükümetine seslenerek çiftçi borçlarının olmadığı hiçbir yapılandırma sorunu çözmez dedi.
|
ÇOK OKUNANLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
|