![]() ‘Kömür toprağı, suyu ve tarım alanlarını üzer’
TEMA Vakfı tarafından Kırklareli’nde yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı "Kömür Politikalarının Tarıma Etkisi ve Trakya'daki
28 Kasım 2018 Çarşamba 14:51
TEMA Vakfı tarafından Kırklareli’nde yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı "Kömür Politikalarının Tarıma Etkisi ve Trakya'daki Termik Projeleri" bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Bölgeyi ziyaret ederek, köylülerle bir araya gelen Ataç ve Çoğal, kömürlü termik santrallerin çevre, doğaya ve yaşama karşı olası zararlarından bahsetti.
Çoğal, düzenlenen program hakkında bilgi vererek, “Bereketli Trakya topraklarına termik santraller kurulması planlanıyor. Kırklareli'ne yapılması planlanan kömürlü termik santralin bölgeye ve tarım alanlarına olası zararlarını yakından görmek için TEMA Vakfı yönetim kurulu başkanımız Deniz Ataç, ulusal ve yerel basın mensuplarıyla birlikte Termik Santral kurulması planlanan sahayı ziyaret ettik. Bereketli Trakya topraklarına termik santraller kurulması planlanıyor. Bu termik santraller kurulursa, her sene milyonlarca ton kömür yakacak, asit yağmurlarına neden olacak. Verimli tarım alanlarımız, ormanlarımız kirlenecek. Trakya halkı verimli topraklarına, ormanlarına kömürlü termik santral istemiyor. Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin %61'ini karşılayan Trakya'yı, ayçiçeğini kömür etme” dedi.
‘Tarım alanlarımız tehlike altında Trakya topraklarının ülkenin en verimli toprakları arasında yer aldığını ve bölgede tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığını hatırlatan Çoğal, “Trakya'nın verimli toprakları Türkiye'yi besliyor. Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin %61 'ini Trakya karşılıyor. Bölgenin tüm tarım ürünlerinin verimi Türkiye genelinin üstünde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göre Trakya’da korunması gereken üç alan var: Yer altı suları, ormanlar ve tarım alanları. Kırklareli termik santrali ve kömür ocakları, gıda güvencemiz için büyük ova ilan edilmiş tarım alanlarına planlanıyor. Santral kurulursa bölgenin toprağı büyük zarar görecek, yer altı su düzeyi hızla düşecek, Trakya'nın suya dair sorunları daha da ağırlaşacak. Azalan su ve artan hava kirliliği nedeniyle tarım yapma imkanı kalmayacak. Termik santraller halk sağlığını tehdit ediyor. Termik santral Kırklareli şehir merkezine 19 km ve Babaeski ilçe merkezine 20 km mesafede. Halkın sağlığı tehdit altında. Ne istiyoruz? Temiz hava solumak, sağlıklı yaşamak. Soframızda sağlıklı gıda tüketmek. Trakya'nın verimli toprağını ve çiftçilerini korumak. Doğa dostu ve yenilenebilir. Enerji kullanmak. Enerji verimliliği ve tasarrufu sağlamak. Kömür toprağı, suyu ve tarım alanlarını üzer. Gelecekte su sorunu, yeterli ve sağlıklı gıdaya erişim sorunu yaşamamamız için tarım alanlarımıza sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR
YENİ YORUM YAZ
DİĞER HABERLER
![]() Gözde okulumuzun 3 öğrencisi Almanya’ya gitti
Uzunköprü Mimar Muslihiddin MTAL öğrencileri proje kapsamında Almanya’da iki hafta staj yapacaklar.
![]() “ETKİLİ BİR DÜZENLEME İSTİYORUZ”
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin acil bölümünde çalışan iki İntern Doktora hasta yakını tarafından fiziksel şiddet
![]() Bugün’ü unutmayın!
Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü çiçekçiler son hazırlıklarını yaptı. Özel güne eksiksiz hazırlanan çiçekçiler müşterilerini bekliyor.
![]() Enez’de Şezlong kiralanacak mı?
Kaçar: Halkın haklarını, kamusal alanları, bu ülkenin doğal varlıklarını siz değil de kim savunacak?
![]() KGM; “bu yıl ihalesi yapılacak”
Karayolları Genel Müdürlüğünden (KGM), Edirne'deki tarihi Uzunköprü'deki yüzeysel çatlakların, köprü ve trafik güvenliği
|
ÇOK OKUNANLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
|